пятница, 22 августа 2014 г.

Поздоровлення на 1 вересня

1 вересня школярі, студенти, викладачі та всі, хто має або коли-небудь мав відношення до освітнього процесу, відзначають День знань. Офіційно це свято з'явилося в державному календарі в 1984 році, проте 1 вересня на протязі багатьох років було особливим днем і не тільки для школярів. Що ж передувало появі навчального свята і чому саме в перший осінній день розпочинається новий навчальний рік?



Чому навчальний рік розпочинається 1 вересня

У Росії ніколи не було єдиної дати початку навчального року - заняття в освітніх закладах починалися в різний час. У селах до навчання могли приступити тільки пізньої осені, після закінчення сільськогосподарських робіт, а міські гімназисти сідали за парти в середині серпня. Тільки в 1935 році Раднарком прийняв постанову про єдину дату початку навчання у всіх школах. Першим навчальним днем стало 1 вересня. Тоді ж була встановлена ​​тривалість навчального року і введені фіксовані канікули.



Дата 1 вересня було обрано невипадково. У багатьох школах заняття вже починалися в перший осінній день. Причиною цьому було те, що на Русі довгий час зустрічали в цей день Новий рік. Після того, коли Петро Перший наказав перенести новорічні свята на 1 січня, початок навчання залишили на колишній даті, щоб не переривати навчальний процес тривалою перервою і не переносити тривалі літні канікули на зиму. Не останню роль в цьому питанні зіграла церква. Більшість шкіл в ті часи були при церквах, а церква не поспішала змінювати звичний календар.



1 вересня в радянських школах

У радянських школи 1 вересня завжди було урочистим днем. Головним атрибутом першого навчального дня була святкова лінійка, під час якої вшановували першокласників, вперше переступають поріг школи. Офіційно свята в календарі не було, але в народі його називали Перший дзвінок або просто - 1 Вересня. Учні завжди приходили в перший навчальний день з букетами, дарували їх коханим вчителям, які після уроків йшли додому з оберемками квітів.



Перший навчальний день не був вихідним, але повноцінних занять, звичайно ж, цього дня бути не могло. Чи не бачили один одного ціле літо учнів і вчителів переповнювали емоції, що заважають серйозних занять. Як правило, навчальний рік починали класним годиною, під час якого повідомляли розклад уроків, знайомили з новими вчителями і повідомляли іншу важливу інформацію.



День знань - від звичної дати до свята

У 1980 році Указом Президії Верховної Ради СРСР було встановлено День знань. Так 1 вересня на законних підставах з'явилося в календарі і стало офіційним святковим днем. Однак протягом кількох років цей день продовжував залишатися навчальним. У новому форматі його вперше відзначили тільки 1984 році.



В школах замість класної години першим уроком почали проводити Урок миру, метою якого стало виховання патріотизму, гордості за Батьківщину і громадянськості. Поступово в навчальних закладах відмовилися від звичних уроків, День знань перестав бути навчальним, його наповнювали різними розважальними заходами та розвагами.



День знань в сучасній Росії

У новій Росії ніколи навіть не було розмов про те, щоб скасувати коханий (хоч і супроводжується легким смутком) шкільне свято. У сучасних школах і гімназіях 1 вересня не є навчальним днем. За багаторічною традицією ранок починається з урочистої лінійки та Перово дзвінка. Учні приходять в школи ошатними, з квітами і кулями. Як завжди, головні винуватці свята - першокласники.



1 вересня учні влаштовують колективні походи в кіно, в театри, в парки атракціонів, їздять на екскурсії. Нерідко свято влаштовують прямо в школах і своїми силами - організовують концерти, огляди, конкурси. У вищих і середніх професійних навчальних закладів 1 вересня розпочинається з урочистих зібрань. Тут також не обходиться без квітів викладачам і розважальних заходів.



Перший навчальний день в інших країнах

Після розпаду Радянського Союзу День знань залишився офіційним святом в ряді держав, що вийшли з СРСР. Його як і раніше відзначають в Білорусії, Вірменії, Україні, Молдавії, Казахстані і Туркменії. Діти цих країн продовжують починати навчальний рік в перший день осені, слідуючи звичним традиціям радянського свята.



В США до цих пір немає єдиної дати початку навчального року. У кожному штаті існують свої правила - комусь доводиться сісти за парти початку липня, комусь у перші дні серпня, а когось навчання чекає у вересні. Австралійські школярі беруть в руки підручники в лютому, а німецькі дітлахи прощаються з канікулами в середині жовтня.



Останнім часом і в Росії починають замислюватися про гнучкий графік навчального року. Причина цьому - величезна територія і різні кліматичні умови.

В день початковий вересня,
І про це кожен знає,
Знань шкільна пора
Всіх учнів зустрічає.

Навколо радість, сльози, сміх,
Кожен про своє мріє.
Свято адже цей для всіх,
Хто навчання почитає.

Для дітей дзвінок звучить,
Класи як завжди зустрічають.
Їм навчання належить,
Її кожен очікує.

В цей день тобі бажають
Щастя, радості, добра.
Ну а я хочу привітати
З твоїм першим вересня.

У перший вересневий день,
В День Знань і уроків світу
Одягни-ка кепку набакир,
І в джинсах вийди з квартири.

Не забудь з собою сірники,
Щоб в замки дверні вставити,
Спалити навчальні всі книжки,
Щоб мозок собі не парити.

Щоб свято сей осінній
Був тобою відзначений круто,
Нехай удача та везіння
З тобою будуть в цей ранок!




Сьогодні встав ти раніше, ніж зазвичай.
Чи не виспався, але потрібно звикати.
З фізіономією «Ок, відмінно»,
А в думках «WTF, твою ж мать!»

Йдеш з букетом, виглядаєш відмінно.
Куди? Навіщо? Хоч лізь на стелю.
З Днем Знань, бро, нехай і не звично,
Прийми мій віршований поздравок!

Гарячі оченята, білі банти,
В портфелях не казка, в портфелях - Букварі!
Найважливіше свято для кожного з нас:
Перший День Знань, День Знань - кожен раз!

Шкільні роки швидко пролетять,
Тільки День Знань буде так само святий.
Тебе вітаю з цим світлим днем,
Терпіння бажаю, успіхом все повернемо!

Як кінь швидка промчало літо.
І море, риба, пиво позаду ...
За руку в школу відведемо ми діток,
Навчальний рік чекає попереду.

Нехай буде він для всіх вдалим,
П'ятірок багато і похвал.
А що здавалося нам непоказним,
Нехай здивує, да наповал!

Ми бажаємо Вам нових знань,
І з успіхом гризти міцний граніт,
Захоплюватися разом з друзями
Дисципліною під назвою життя!
І в навчальному році новому
Вам бажаємо успіхів, перемог,
Щоб пишалися Ви самі
Через багато-багато років!


У дітвори сьогодні свято,
В день знань приготовлені квіти,
Не віриться, тепер ти першокласник.
Збулися наші батьківські мрії!

Тобі школа подарує вірних друзів,
І відкриє дорогу до великих перемог,
Вище ніс, дорогий, веселіше.
Все вийде, наш непосида!
Привітання з Днем Знань сину у прозі

Комментариев нет:

Отправить комментарий